bannercalcotada
cartellcalçotada
entra galeria calcotada

Novetats a la Gran Festa de la Calçotada 2021

A causa de les mesures sanitàries provocades per la Covid-19, la Gran Festa de la Calçotada 2021 se celebrarà a Valls el pròxim diumenge 31 de gener de 2021, en un format diferent de l’habitual.

Nota de l’organització:

A causa de les mesures sanitàries dictades pel nostre govern com a prevenció contra la Covid-19, la Gran Festa de la Calçotada de Valls està previst que es faci en format informatiu i divulgatiu. Els actes es duran a terme en un recinte tancat al públic, sense públic, amb presència dels mitjans de comunicació i amb transmissió telemàtica. Està previst que es facin demostracions de coure calçots, concurs de Salsa Calçotada Valls, mostra de calçots IGP Calçots de Valls, i també concurs de menjar calçots. Tot plegat està previst que es dugui a terme amb les més estrictes mesures sanitàries.

No es farà la típica degustació de calçots a les places de la ciutat. S’informarà dels restaurants, botigues i comerços on es poden adquirir calçots, cuits o crus, i l’autèntica Salsa Calçotada Valls. Enguany, la calçotada us recomanem que la feu a casa, tot esperant passar aquesta pandèmia i poder gaudir d’una bona calçotada amb els de sempre.

Anirem informant en aquest mateix espai web i mitjançant les xarxes socials de la Cambra de Comerç de Valls dels actes que es duran a terme.

Per a qualsevol informació no dubteu en posar-vos en contacte amb la Cambra de Comerç de Valls.

Contacte general: Gemma Montserrat. Tel 977 600909 – valls@cambravalls.com

Contacte premsa: Eva Salvat. Tel 601907275 – comunicacio@cambravalls.com

El darrer diumenge de gener Valls acull la GRAN FESTA DE LA CALÇOTADA, una diada festiva, popular i promocional entorn del calçot que impregna els carrers i places de Valls d’un marcat tipisme i bullícia. La jornada compta amb un variat programa d’actes tradicionals, festius i concursos relacionats amb el calçot: cercaviles, demostracions de coure calçots a la flama, concursos de cultivadors de calçots, d’elaboració de salsa de la calçotada i de menjar calçots i altres degustacions.

A Valls, ciutat d’origen de la calçotada, fa més de cent anys que fem calçotades. Des de finals del segle XIX, la tradició calçotaire ha anat passant de generació en generació, motiu pel qual Valls és coneguda com la capital del calçot. La calçotada, un àpat basat en el calçot, la seva salsa i els seus complements, mou cada temporada riuades de gent entre els mesos de novembre i abril, i constata l’arrelament d’aquest fet gastronòmic tan típic i popular a casa nostra.

calcotada portada
calcotada portada

Valls és terra de calçots. Des d’aquesta posició, la ciutat s’enorgulleix d’oferir, un any més, la GRAN FESTA DE LA CALÇOTADA. Tant els que ja coneixeu els trets de la menja com els que encara no n’heu fet la prova, si us acosteu a Valls, haureu fet el primer pas per quedar-vos enganxats a aquesta tradició.

I recordeu: segons diu la tradició ancestral, una bona calçotada, una “calçotada amb àngel”, ha de tenir com a teló de fons, la serralada de Miramar; com a escenari, una masia vallenca, i, com a platea, la ciutat de Valls amb el seu campanar alterós. Veniu a Valls per la GRAN FESTA DE LA CALÇOTADA, una de les festes típiques de Catalunya, i també durant tota la temporada calçotaire. Fins ben entrat el mes d’abril, qualsevol dia us podeu acostar a l’àrea de Valls a degustar l’autèntica calçotada. Sigueu, tots i totes, benvinguts i benvingudes a la CIUTAT D’ORIGEN DE LA CALÇOTADA.

Sobre la Calçotada

Història i tradició

El calçot va ser descobert per un solitari ciutadà vallenc anomenat Benaiges, de finals del segle XIX conegut amb el sobrenom de “Xat de Benaiges” qui començà a coure a la brasa els grills tendres nascuts de la ceba vella conreats especialment per a ésser cuits a la flama, i que també fou ell qui s’enginyà l’amaniment o la salsa que, amb algunes variants, avui mengem. El procés de conreu del…
Llegeix més...

Com fer una calçotada

Els elements gastronòmics bàsics d'una calçotada són els calçots de Valls amb la salsa especialment feta per acompanyar-los, la carn d'anyell i la llonganissa (o botifarra) a la brasa, i les postres (taronges, crema catalana i productes de pastisseria). Les begudes que genuïnament acompanyen l'àpat són el vi i el cava, el cafè de la calçotada i licors de la calçotada, avellanes, anís...El ritual…
Llegeix més...