L’economia a la demarcació de Tarragona es recupera ràpidament en el tercer trimestre de l’any

Així ho indica l'informe de conjuntura econòmica fet per la Càtedra per al Foment de la Innovació Empresarial de la URV. L'estudi assenyala que l'índex d'ús de la capacitat productiva ha augmentat un 28,7% respecte al 2020 i disminuït un 1,65% respecte al 2019. L'informe econòmic indica que calen més inversions per dinamitzar el territori.

Presentat l’Informe de Conjuntura Econòmica del 3r Trimestre del 2021 del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre. Segons indica l’informe, realitzat per la Càtedra per al Foment de la Innovació Empresarial de la Universitat Rovira i Virgili, l’economia a la demarcació de Tarragona s’ha recuperat de forma ràpida en el tercer trimestre de l’any. L’estudi assenyala que l’índex d’ús de la capacitat productiva ha augmentat un 28,7% respecte al 2020 i disminuït un 1,65% respecte al 2019. Pel que fa a les exportacions s’han incrementat un 36,2% i les importacions en un 28,9%. Entre les principals preocupacions dels empresaris destaquen la crisi dels subministraments, el preu de l’energia i l’increment de casos de covid. “Els Next Generation s’han d’aprofitar, serien desitjables més inversions”, ha dit Joaquim Margalef, catedràtic de la URV.

Pel que fa a l’ocupació ha augmentat un 4,63% i l’atur té una taxa de l’11,77%, molt més propera a la del conjunt català i lluny de la de l’espanyol. Les afiliacions a la Seguretat Social han augmentat un 4,82% interanual i les contractacions laborals, un 29,16%, tot i ser un 8,92% inferiors a les del 2019 (fins al setembre).

El nombre d’empreses concursades no va augmentar al 2020, però sí que es pot considerar que aquesta va afectar les petites empreses amb vendes inferiors als 250.000 euros, fins a 20 treballadors i més de 8 anys de recorregut. La inversió no augmenta, segons assenyala la constitució de noves societats, ni tampoc l’ampliació de les societats existents ni la construcció de nous habitatges, ambdós amb un dinamisme inferior que en períodes anteriors.

Els dipòsits augmenten, però els crèdits no, cosa que implica una bossa de demanda potencial difícil de satisfer per la producció. Això comporta una taxa d’inflació interanual del 4% a l’àrea, tot i que la subjacent esta al voltant de l’1%.

Ha presentat l’informe el catedràtic de la Universitat Rovira i Virgili, el sr. Joaquim Margalef i la Directora de la Càtedra per al Foment de la Innovació Empresarial de la URV, la sra. Mercedes Teruel. El President de la Cambra de Comerç de Valls, el sr. Josep M.Rovira. ha presidit l’acte. Rovira ha destacat que “cal invertir en formació i captació de talent, per a que les empreses puguin comptar amb professionals qualificats, així com també potenciar les exportacions”. El president també ha assegurat que davant la falta de subministraments, “cal apostar pels productes propers i del territori”.

La presentació ha comptat amb la intervenció de dos empresaris del territori de la Cambra, Lluís Fisas, gerent de l’empresa Motlles i Matrius Fisas Navarro i Sergi Moreno, director executiu de Tuvatextil que han complementat l’informe posant sobre la taula com la pandèmia els ha servit per a innovar, reinventar-se i ser més competitius.

Documentació d’interès:

PRESENTACIÓ DE L’INFORME

INFORME COMPLERT

VIDEO DE LA PRESENTACIÓ

 

També et pot interessar