La cooperativa Camins Km0 guanya el concurs de projectes emprenedors Redel Rural Silver amb una proposta turística basada en una ruta pel modernisme rural de Jujol

La Diputació de Tarragona organitza a Falset la jornada de cloenda i lliurament de premis del concurs de projectes emprenedors adreçats al col·lectiu sènior, en el marc del projecte global Redel Rural Silver, del qual forma part la institució.

Una proposta turística per visitar les obres de l’arquitecte Jujol al Camp de Tarragona ha estat la guanyadora del concurs de projectes emprenedors adreçats al col·lectiu sènior i emmarcat en el el projecte Redel Rural Silver. Sota el títol: “Ruta Jujol, Modernisme Rural al Camp de Tarragona”, la cooperativa Camins Km.0 proposa una experiència de turisme slow consistent en una ruta modernista, dirigida al públic silver (majors de 55 anys), per visitar les obres de l’arquitecte Josep M. Jujol al Camp de Tarragona que estan, la majoria d’aquestes, tancades habitualment al públic. Aquest projecte guanyador ha rebut un premi dotat amb 5.000 euros.

Aquest dimecres ha tingut lloc al Castell de Falset l’acte de cloenda i lliurament de premis del concurs sota el repte El Turisme Sènior com a oportunitat per al medi rural. El certamen s’ha emmarcat en el projecte global Redel Rural Silver, una iniciativa de la qual forma part la Diputació de Tarragona i que ha treballat, durant el 2023 i el 2024, el repte del “Turisme Silver” recollint propostes turístiques centrades en el medi rural i adreçades a persones majors de 55 anys. A l’acte de cloenda d’aquest dimecres hi han participat el diputat i president del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona, Carlos Brull i el diputat delegat de Gestió de Persones i Talent, Joan Castor Gonell.

A banda del premi a la proposta guanyadora, aquest dimecres també s’han lliurat 3 accèssits (dotats amb 1.000 euros cadascun). Un dels accèssits se l’ha endut el projecte ZILLARENE, d’Urdabai Experience (Guernica-Biscaia), que proposa una experiència cultural, gastronòmica i natural per conèixer en profunditat l’origen de productes i serveis locals. Un altre accèssit ha anat a mans de la proposta SILOS ENSAMBLE, de l’Hospedería Convento San Francisco (Santo Domingo de Silos, Burgos), que proposa un paquet turístic per allotjar-se al Convent de

San Francisco a Santo Domingo de Silos, i que inclou, entre altres experiències, la participació en tallers multidisciplinaris en l’àmbit cultural, artístic, ecològic i gastronòmic. El tercer accèssit ha estat pel projecte EXPERIENCIA DE BIENESTAR Y NATURALEZA: BOSQUE DE BIENESTAR NEIL, de Sylvatia (Burgos), que proposa diferents rutes per la naturalesa amb itineraris basats en la relaxació, el benestar i la connexió amb el bosc i la natura. Els projectes guanyadors s’han seleccionat entre un total d’11 propostes finalistes procedents dels territoris de les entitats sòcies de Redel Rural Silver

La jornada d’aquest dimecres també ha servit per donar a conèixer el proper repte que es planteja en el marc del projecte Redel Rural Silver: “Tecnologies per al benestar de les persones silver”.

El projecte Redel Rural Silver, del qual forma part la Diputació de Tarragona, està impulsat per diverses entitats de la Xarxa d’Entitats per al Desenvolupament Local (REDEL) i té com a objectiu abordar les necessitats relacionades amb l’envelliment al medi rural, i aprofitar les oportunitats que ofereix l’economia silver com font de treball, benestar i desenvolupament local i com a oportunitat per evitar el despoblament.

El turisme sènior com a oportunitat per al medi rural

La Diputació de Tarragona va convocar el concurs de projectes emprenedors adreçats al col·lectiu sènior juntament amb 3 entitats més d’arreu de l’Estat, en el marc del projecte global Redel Rural Silver. –Sodebur (Diputación de Burgos), Lanbide Ekimenak Zentroa (Bizkaia) i la Mancomunidad de Medina del Campo (Valladolid).

A nivell estatal, el repte d’aquesta primera edició del concurs d’idees era El Turisme Sènior com a oportunitat per al medi rural. Un repte que es va adaptar a la situació particular de cada territori, per tal d’aprofitar al màxim els recursos en cada cas. Pel que fa a la demarcació de Tarragona, el repte es va plantejar a través de la pregunta: “Com podem aprofitar els recursos turístics existents per al col·lectiu sènior a partir del treball compartit i/o l’establiment de sinergies?”

És la primera vegada que es convoca el concurs d’idees empresarials en el marc del projecte global Redel Rural Silver. El treball col·laboració en l’àmbit de l’economia silver va néixer l’any 2021 amb l’objectiu d’abordar les necessitats relacionades amb l’envelliment en el medi rural, i aprofitar les oportunitats que ofereix l’economia silver com a font de feina, benestar i desenvolupament local i com a oportunitat per evitar el despoblament. A finals de l’any 2022, el projecte Redel Rural Silver rep finançament del Ministeri per la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic.

També et pot interessar