Amb més de 1.100 inscrits s’ha iniciat el Cicle de Jornades en “Descarbonització de la indústria” organitzades pel Consell General de Cambres de Catalunya.
La propera sessió del cicle de jornades serà el dimarts 15 de setembre i estarà enfocada a l’eficiència energètica i energia geotèrmia al sector industrial. Dimecres 16/09 tindrà lloc la sessió de bioenergia i la darrera sessió que tancarà el cicle, es realitzarà dimarts 22 de setembre i s’abordarà tot allò relacionat amb l’energia solar i fotovoltaica, hidrogen i eòlica.
Les jornades, en quina organització també hi ha participat els clústers de l’Energia Eficient de Catalunya, de Bioenergia Catalunya i el d’Energia Solar, volen ser un impuls a les energies renovables i l’eficiència energètica.
En la introducció, el President de la Cambra de Terrassa, Ramon Talamàs ha destacat la voluntat i capacitat de les cambres en ajudar a la transició energètica i ha assenyalat el convenciment de què “o ens fem sostenibles o desapareixem”, posant a disposició de l’Administració l’àmplia xarxa cameral.
Manel Torrent, Director de l’ICAEN (Institut Català d’Energia) ha aprofundit en el fort repte que com a societat tenim per endavant per acomplir amb els objectius UN2030, destacant la focalització de l’Institut a accions ja a curt termini per impulsar l’activitat d’un sector econòmic en el qual estan presents multitud de PIMES i que poden ajudar a la necessària revitalització econòmica.
Un necessari equilibri entre agricultura, paisatge i energia es considera del tot imprescindible i, més, tenint en compte que per assolir necessitats energètiques emprant energies com la solar o l’eòlica només es precisaria afectar un màxim del 5% del territori.
Les Cambres de Manresa, Valls, Terrassa i Tortosa lideren la Comissió d’Economia Circular, Indústria i Competitivitat del CGCC i, igual que avui ha fet el President de Terrassa, seran els Presidents de les restants qui obriran cadascuna de les pròximes sessions.
En la intervenció d’Esther Izquierdo, Presidenta del Clúster d’Energia Eficient de Catalunya, de Raimon Mariné, President del Clúster de Bioenergia de Catalunya i de Xavier Pastor, President del Clúster d’Energia Solar (Solartys) han donat la seva visió del context actual del model energètic des del seu àmbit d’activitat i les aportacions dels seus associats. En tots els casos destaquen l’alta potencialitat dels models d’energia que defensen, la seva sostenibilitat i rendibilitat econòmica. En el cas de la Bioenergia destaca la seva contribució al manteniment, en condicions i evitant alts riscos d’incendi, de la important massa forestal de Catalunya situada a nivell proporcional entre les més intenses del món.
En aquesta primera jornada, també hi ha intervingut Lluís Morer, Cap d’Àrea d’Estalvi i Eficiència Energètica de l’ICAEN, qui ha fet un repàs dels diferents ajuts per la transició energètica pel teixit empresarial, tancant la jornada Àurea Rodríguez, Directora de l’Àrea d’Innovació d’ACCIÓ, qui ha destacat els esforços que s’estan duent a terme per coadjuvar la transició energètica, tant via els clústers com pel seguiment de moltes activitats empresarials i dels diferents tipus d’ajuts provinents de l’EU en el marc del Green Deal.
La propera sessió del cicle de jornades serà el proper dimarts 15 de setembre i estarà enfocada a l’eficiència energètica i energia geotèrmia al sector industrial. Dimecres 16/09 tindrà lloc la sessió de bioenergia i la darrera sessió que tancarà el cicle, es realitzarà dimarts 22 de setembre i s’abordarà tot allò relacionat amb l’energia solar i fotovoltaica, hidrogen i eòlica.