Coneix la Fundació Anespro, Antiga Escola Professional de Valls
Qui és i què fa la Fundació? Com funciona? Ens ho explica Juanjo Arjona, encarregat de coordinar les pràctiques dels alumnes a les empreses i professor del Departament d'Electricitat de l’Institut Jaume Huguet de Valls.
Podeu escoltar el reportatge aquí
La Cambra de Comerç i Indústria de Valls sempre ha apostat per la formació i l’educació. A principis dels anys noranta l’Institut Jaume Huguet i la Cambra vallenca consideren necessari posar en marxa una fundació per contribuir a millorar la formació professional dels joves de la comarca. Així, l’any 1994 creen la Fundació ANESPRO, Antiga Escola Professional de Valls. Es van redactar els estatuts i es va donar forma a l’entitat, tot definint els membres del Patronat, els quals són, a més de la Cambra i l’Institut, empreses rellevants de la demarcació, entitats i administracions locals i comarcals.
Des de la seva creació, la finalitat de la Fundació ha estat canalitzar els convenis de pràctiques dels alumnes de cicles formatius amb les empreses, de tal manera que puguin fer les pràctiques a les empreses més adients, segons la seva especialització. Llavors també és van buscar les col·laboracions. Ens ho explica Juanjo Arjona, encarregat de coordinar les pràctiques dels alumnes a les empreses i professor del Departament d’Electricitat de l’Institut Jaume Huguet de Valls.
Arjona destaca que en els últims 10 anys algunes empreses segueixen amb les retribucions, tot i que han minvat molt, per dues raons: d’una banda per la crisi econòmica, i de l’altra per l’inici de la Formació Professional Dual.
La formació que coordina la Fundació ANESPRO engloba diversos àmbits. D’una banda, treballa en formació reglada, és a dir, aquella que forma part dels cicles formatius propis de l’ensenyament oficial. I d’altra banda, la Fundació ha esdevingut centre col·laborador del Departament de Treball, de manera que ofereix cursos de formació ocupacional per aturats i persones en actiu.
L’Institut Jaume Huguet imparteix una dotzena de cicles formatius de Formació Professional, de diferents famílies, tant de serveis com industrials, i tant la Fundació com l’Institut treballen per implantar la FP dual, una aposta estratègica, recolzada per les empreses i amb l’objectiu d’incorporar els alumnes en futurs professionals.
La Fundació va realitzar el curs 2019-2020 un total de 216 convenis en 137 empreses col·laboradores de l’Alt Camp i la Conca de Barberà. Si desglossem aquesta xifra, 197 dels acords corresponen a les pràctiques en empreses (FCT) i 19 són convenis corresponen a la FP Dual. Actualment són moltes les empreses que participen del nou model de formació dual, fent possible que els alumnes puguin compaginar la formació al centre educatiu amb la formació en entorns laborals reals. Un nou model de formació que revertirà en la millora de la productivitat i l’ocupació l territori. Entre les empreses col·laboradores amb la Fundació trobem Essity, Kellogg’s, Europastry, GOMA-CAMPS, Mecànica Comercial MECO… I entitats com l’Hospital Pius i la Fundació Vilaniu o la Residència Montserrat Quadrada, que any rere any tenen alumnes en pràctiques. El professor i coordinador de l’Institut vallenc assegura que tant les empreses com els alumnes estan més que satisfets amb la feina que es fa, i és que la inserció laboral es del 70%.
ANESPRO destaca pel Premi Escola Empresa que es dona anualment a una de les empreses col·laboradores. Enguany, durant la 37a edició de la Nit de Premis de Valls es va lliurar el Premi a l’empresa BonÀrea de Valls, com a reconeixement al compromís i la implicació de l’empresa amb la formació professional. A més, durant la nit, la Cambra de Comerç va fer un reconeixement a l’exdirector de l’Institut Jordi Tuset Vallet per la seva tasca en pro de l’FP i al davant de la Fundació.