BioStone: Millora la diversitat marina a través de l’enginyeria
El Diari de Tarragona entrevista als Doctors Albert Forès Garriga i Marco Antonio Pérez, els creadors del projecte BioStone. Tot seguit podeu recuperar l’entrevista que va publicar-se el 3 de març del 2024.
ENTREVISTA DIARI DE TARRAGONA
- Edat i lloc de naixement dels creadors del projecte
Els creadors del projecte BioStone són el Dr. Albert Forés Garriga i el Dr. Marco Antonio Pérez.
- Albert Forés Garriga (29 anys, Valls): Enginyer industrial amb una passió per la innovació. Va completar la seva tesi doctoral a l’Institut Químic de Sarrià (IQS) en l’àmbit de la impressió 3D i els materials avançats.
- Marco A. Pérez Martínez (42 anys, Terrassa): Enginyer industrial, ocupa el càrrec d’Investigador Principal del Grup de Mecànica Aplicada i Fabricació Avançada (GAM) de l’IQS. Va ser el director de tesi de A. Forés.
- Com sorgeix el projecte i per què?
BioStone es va iniciar el juny de 2022. En aquells moments, el Albert es trobava en el darrer any de la seva tesi doctoral a l’IQS, dirigida pel Dr. Pérez. Allí investigava com diferents estructures presents a la naturalesa, com l’interior dels ossos trabeculars, les closques de les tortugues o les ales de les aus, havien evolucionat durant mil·lennis fins a assolir un grau d’eficiència estructural molt elevat. A partir d’aquests dissenys, i amb la irrupció de les tecnologies de fabricació additiva, ara som capaços de materialitzar aquestes estructures i utilitzar-les per a fabricar components avançats molt lleugers, de gran interès pel sector del transport terrestre, marítim, aeronàutic i aeroespacial.
Aquest estudi profund de la naturalesa i la capacitat adquirida per a reproduir-la, els va conduir a cercar noves aplicacions per als seus dissenys. Així, en una jornada organitzada per la Cambra de Comerç i Indústria de Valls van topar amb la possibilitat de mimetitzar estructures del fons marí, que oferissin la capacitat de protecció de les espècies autòctones per afavorir la recuperació de la biodiversitat marina.
Durant aquest el primer any ens hem centrat en el disseny de morts de fondeig bioinspirats i fabricats amb materials sostenibles. El nostre objectiu era aconseguir una solució funcional per a l’ancoratge d’embarcacions però que, al mateix temps, actués com a substrat per afavorir la proliferació de les espècies. Gràcies a la col·laboració amb StoneServeis i la Fundació Ona Futura, el maig de 2023 vam instal·lar-ne un camp en dos indrets diferents de la Costa Brava. Els resultats obtinguts en tan sols mig any han sigut absolutament extraordinaris.
A banda, hem treballat també en el desenvolupament d’un mètode d’alta escalabilitat i de molt baix impacte per a la recuperació de praderies de Posidònia oceànica i que, alhora, garanteixi l’èxit de supervivència en les actuacions. Malauradament, l’activitat humana ha causat greus danys en aquesta fanerògama marina de creixement molt lent, i que resulta essencial per la Mar Mediterrània ja que juga un paper destacat en la dinàmica sedimentària, alhora que esdevé un embornal natural de CO2 molt important tot creant zones de producció d’oxigen, de cria i de refugi de moltes espècies animals. Durant el aquest mes realitzarem les primeres proves pilot d’aquesta tecnologia a les Illes Balears, on s’hi instal·laran una trentena d’estructures.
- Com teniu pensat portar-les al mercat?
Les solucions que ofereix BioStone són una oportunitat per totes aquelles entitats públiques i privades que necessiten i són conscients que cal donar resposta a un problema mediambiental cada vegada més evident. Amb el disseny i funcionalitat validats en entorn real, durant aquest any volem superar la cinquantena de morts de fondeig bioinspirats instal·lats arreu de la costa catalana. D’altra banda, si obtenim els resultats esperats en la instal·lació dels primers pilots per al plantat de Posidònia oceànica, planificarem múltiples actuacions per recuperar les zones més afectades del territori, amb l’objectiu d’executar-les durant la propera temporada que s’iniciarà a finals d’aquest any. En aquest sentit, accions de responsabilitat social corporativa o la possibilitat de compensar emissions de CO2 podrien ajudar econòmicament a materialitzar aquestes actuacions.
- Paral·lelament, també esteu creant productes complementaris a aquestes estructures submarines?
Sens dubte, formar part d’un centre universitari de referència i tant multidisciplinari com és l’IQS facilita que la recerca i la innovació estiguin sempre presents a BioStone. La principal línia complementària en la que estem treballant és el desenvolupament d’una tecnologia que operi amb Solucions Basades en la Naturalesa (SBN) per millorar la qualitat de l’aigua i recuperar els recursos ecosistèmics de les zones degradades per l’activitat humana. Amb l’ajut del Programa Innovadors de l’AGAUR i de la mà de TopBrands, durant aquest any preveiem formalitzar acords amb potencials clients a fi de realitzar múltiples proves en entorns rellevants que permetin verificar la capacitat d’aquesta nova tecnologia.
- Quin és el següent pas? (plans de futur, inversors…)
Amb aquestes activitats, el segon any de vida de BioStone ha de permetre la seva consolidació i assegurar-ne un creixement sostenible. Per a fer-ho, ara mateix ens centrem en la concreció de nous projectes i la seva execució, així com la captació d’inversió externa i la formalització d’acords de transferència de les nostres tecnologies. Tot això farà possible el creixement de l’equip transdisciplinari de BioStone amb professionals que permeti garantir la millora contínua de les nostres solucions i el desenvolupament de noves aplicacions.