Dijous Gras té aroma de caramel vermell a Valls

Es tracta d’un dolç que només es pot comprar a les pastisseries i confiteries de la capital de l’Alt Camp. Serveix per donar la benvinguda al Carnaval i endolceix els dies previs a l’inici de la Quaresma.

A Valls la tradició diu que per Dijous Gras s’ha de comprar i degustar el caramel vermell, un dolç de forma cilíndrica fet a base d’aigua, sucre i colorant alimentari vermell, tot i que algunes pastisseries hi afegeixen una mica d’essència. Embolicats amb paper fi el podeu comprar a les pastisseries, confiteries i forns de Valls.

Aquesta llaminadura només s’elabora i es troba a la capital de l’Alt Camp i ve d’una llarga tradició que any rere any endolceix els dies previs a l’inici de la Quaresma. En compren tant grans com petits, que n’acostumen a dur a l’escola per esmorzar o berenar el dia de Dijous Gras.

Dijous Llarder o Dijous Gras és el primer dia del Carnaval i dona el tret de sortida a una setmana de gresca i disbauxa, on tot s’hi val. La setmana clourà amb el dimecres de cendra i l’enterrament de la sardina, que donarà pas a la Quaresma, el període de quaranta dies abans de Pasqua que estan marcats pel dejuni i l’abstinència pel calendari litúrgic cristià. D’aquí l’origen del Dijous Gras i del Carnestoltes que es caracteritzen per la menja de productes grassos i la xerinola, marcant la fi d’un període d’alimentació excessiva que s’iniciava amb la matança del porc, per Sant Martí, i seguit del Nadal. Al febrer, només quedaven llardons i botifarres, i s’havia d’aprovisionar el cos per la temporada d’abstinència de la Quaresma. Actualment, molta gent segueix la tradició del Dijous Gras, on els típics aliments que es consumeixen són la botifarra d’ou, les truites, la coca de llardons i les merengues.

També et pot interessar