El Port de Tarragona inicia la construcció de la terminal intermodal a Guadalajara

Estarà connectada al corredor central i permetrà transportar mercaderies del Mediterrani al centre de la península. La terminal s’estrenarà de cara al primer semestre del 2023, ocuparà 15 hectàrees al polígon Puerta Centro – Ciudad del Transporte i està pressupostada en 15 MEUR.

El passat dimecres 23 de juny es van inaugurar de manera oficial les obres de la PortTarragona Terminal Guadalajara-Marchamalo, una de les més innovadores plataformes logístiques i de serveis de la Península Ibèrica impulsada pel Port de Tarragona. En aquesta trobada institucional van participar-hi Reyes Maroto, Ministra d’Indústria, Comerç i Turisme; Francisco Toledo Lobo, president de Puertos del Estado; Josep Maria Cruset i Domènech, president del Port Tarragona; Ignacio Hernando Serrano, conseller de Fomento del Govern de Castilla La Mancha; Alberto Rojo Blai, alcalde de Guadalajara; i Rafael Esteve Santamaria, alcalde de Marchamalo.

La infraestructura de transport intermodal ocuparà una superfície de 15 hectàrees en el flanc sud del polígon Puerta Centro – Ciudad del Transporte, al costat de la carretera CM101 i integrat al corredor ferroviari d’Henares. Per Reyes Maroto, Ministra d’Indústria, Comerç i Turisme, la nova terminal “és una aposta clara pel transport per ferrocarril, d’acord amb les polítiques que promou la Unió Europea que afavoreixen un transport sostenible i competitiu i motor de creixement econòmic”.

Maroto també va destacar els avantatges d’aquesta inversió que “suposarà aquesta porta oberta a la mar per a les empreses exportadores i importadores de Madrid i la seva àrea metropolitana i de Castilla-La Mancha a tot just 6 hores de trajecte en ferrocarril”; fet que “reforçarà encara més el paper logístic i industrial de Puerta Centro-Ciudad del Transporte i de les poblacions de Guadalajara, Marchamalo i el seu entorn”.

Per al president del Port de Tarragona, Josep M Cruset, “es tracta d’un projecte il·lusionant que permetrà al Port de Tarragona ampliar la seva activitat cap al centre de la península, obrir una nova finestra d’oportunitat per als clients del Port i potenciar el paper de node logístic estratègic de Tarragona a la Mediterrània i el sud d’Europa “. Cruset, va situar la PortTarragona Terminal al centre de l’estratègia de creixement del Port “, ja que la seva entrada en funcionament coincidirà amb l’entrada en servei del Corredor Mediterrani, amb el final de la urbanització de la Zona d’Activitats Logístiques i amb l’ampliació de la Terminal Intermodal de La Boella al 2023. Un fet que Cruset va qualificar com un “moment clau” per al Port de Tarragona que ha batejat com a “Horitzó 2023”.

L’acte també va comptar amb la presència de Pablo Bellido, president de les Corts de Castilla La Mancha; Francisco Tierraseca, delegat de govern de Castilla La Mancha; José Luis Vega president de la Diputació de Guadalajara; Mercedes Gómez, subdelegada de Govern a Guadalajara; i Joan Sabaté, subdelegat de Govern a Tarragona.

Inici de les obres

La PortTarragona Terminal Guadalajara – Marchamalo comptarà amb més de 150.000 metres quadrats en un enclavament estratègic al centre de la Península amb la intermodalitat entre ferrocarril i carretera al centre de l’estratègia de negoci. Aquesta obra té un pressupost total de 15 milions d’euros. El calendari amb el qual treballa el Port estableix una durada de set mesos per a aquesta primera fase del projecte, de manera que a principis de 2022 ja estarà finalitzada. Un cop acabada la primera fase es podrà començar amb la segona, optimitzant el temps i accelerant els terminis marcats en el calendari.

Es preveu que la terminal estigui finalitzada durant el primer semestre del 2023, coincidint en dates amb la posada en funcionament del Corredor Mediterrani a Tarragona, amb la finalització dels treballs d’urbanització i serveis a la Zona d’Activitats Logístiques (ZAL) del Port de Tarragona i l’entrada en servei de la terminal intermodal de La Boella, en la qual es preveu invertir uns 20 milions d’euros en els propers 2 anys.

També et pot interessar