Èxit de la jornada sobre regulació de compliments normatius per a les empreses a la Cambra de Valls

Les Cambres de Comerç de Valls, Reus, Tarragona i Tortosa realitzen a Valls una jornada dedicada al Compliance perquè les empreses estiguin protegides legalment. L’acte va comptar amb ponents de luxe del despatx d’advocats RocaJunyent. La propera jornada del cicle de conferències Cambra Valls 1.15 serà dimecres 27 de juny amb el president del Port de Tarragona.

La Cambra de Comerç, Indústria i Serveis de Valls va acollir dijous 8 de juny una jornada dedicada a l’actual regulació de compliments normatius per a les empreses.

L’acte, organitzat per la Cambra de Valls i les Cambres de Tarragona, Reus i Tortosa, va comptar amb la participació de Miquel Roca Junyent, president del despatx d’advocats RocaJunyent, Joan de Figarolas, soci del bufet, i Àlex Segarra, associat del mateix bufet.

Miquel Roca Junyent va parlar sobre l’òrgan regulador i com està afectant o pot afectar sobre els poders legislatiu, executiu i judicial. Durant el seu discurs, va fer èmfasi en les tendències que s’imposen en el món del dret i que “afecten molt directament les empreses, amb la contrapartida que el fet empresarial va associat al risc”. Va explicar que “aquest alt risc ve derivat de canvis substantius que s’han introduït en el nostre món, en la vida social i corporativa, que ha anat imposant una sèrie d’exigències que molt sovint són desconegudes i en moltes altres ocasions són de difícil compliment o s’han de prendre les precaucions necessàries per poder complir-les”. Aquestes normatives, va afegir, “s’han fet tan fortes que han aparegut desenes d’organismes reguladors. Abans es parlava més de legislació, avui vosaltres no podeu parlar d’una altra cosa que no sigui la regulació. Aquest regulador s’ha atribuït el paper de legislador i a la vegada executor, vigilant i sancionador”, assegurant que “són una alteració gravíssima del sentit i la filosofia de l’estat de dret”.

Tot seguit, Joan de Figarolas va parlar del Sistema de Compliance per a garantir que tant l’empresa com els seus directius, empleats i agents vinculats, compleixin amb el marc normatiu aplicable. Figarolas va dir “ establir un bon compliance ens pot servir per entrar més ràpidament a la competència”. També va parlar de l’article 540 sobre l’informe anual de govern corporatiu, de la importància de la responsabilitat penal de les persones jurídiques, les obligacions societàries i dels mecanismes i procediments de control intern.

Finalment, Àlex Segarra va presentar la Llei 2/2023 que obliga les empreses a implantar un sistema d’informació i de

garantia de la protecció dels informants d’infraccions normatives. Una llei que va entrar en vigor el 13 de març del 2023. Segarra va assegurar “l’objectiu fonamental de la Llei és facilitar la comunicació d’infraccions, mitjançant l’obligació per a les empreses amb una determinada plantilla d’implantar un sistema d’informació d’infraccions i la garantia de la protecció dels informants d’infraccions normatives. Segarra també va exposar les sancions que estableix aquesta llei, amb multes a les persones físiques o jurídiques que cometin les infraccions tipificades.

L’acte, en format híbrid, va acollir una quarantena de persones i va ser tot un èxit de participació i d’interès pels assistents que van poder preguntar als ponents els seus dubtes i inquietuds.

En els parlaments inicials hi va intervenir el president de la Cambra de Comerç de Valls, Josep M. Rovira, i s’hi va sumar, de manera telemàtica la presidenta de la Cambra de Comerç de Tarragona, Laura Roigé. Va tancar l’acte el president de la Cambra de Comerç de Reus, Jordi Just.

La propera jornada del cicle de conferències Cambra Valls 1.15 serà dimecres 27 de juny amb el president del Port de Tarragona, Saül Garreta, qui impartirà la ponència “EcoPort2027, cap a la sostenibilitat econòmica el Port de Tarragona”.

Enllaç al vídeo de la jornada

Presentació Joan de Figarolas

Presentació Àlex Segarra

Galeria de fotografies:

 

També et pot interessar