La Cambra de Comerç de Valls ret homenatge a Rafel Castells París, i el nomena secretari general honorari.

L’acte va comptar amb l’alcaldessa de Valls, el president i vicepresident de la Cambra, president del Consell General de Cambres de Catalunya, presidents de les Cambres territorials, secretaris generals territorials, membres del comitè executiu i del Ple, l’expresident de la Cambra de Valls, Marcel·lí Morera, i els companys i companyes de la Cambra. Un acte emotiu i singular que va comptar amb la complicitat dels fills de Castells al restaurant La Licorera.

La Cambra de Comerç, Indústria i Serveis de Valls va organitzar dimarts al vespre un sopar homenatge a Rafael Castells i París, amb motiu de la seva jubilació i dels seus seixanta anys al servei de la Cambra, trenta-un dels quals com a secretari general de l’entitat. Se’l va nomenar secretari General Honorari.

L’acte va estar presidit per la Sra. Dolors Farré, alcaldessa de Valls, i  el Sr. Josep M. Rovira, president de la Cambra de Comerç de Valls. Castells va estar acompanyat de la seva esposa, Maria Ferré, president del Consell General de Cambres de Catalunya, presidents de les Cambres territorials, secretaris generals territorials, membres del comitè executiu i del Ple, l’expresident de la Cambra de Valls, Marcel·lí Morera, i els companys i companyes de la Cambra. Durant la cerimònia els presidents de les Cambres van obsequiar l’homenatjat i també es van fer distincions amb dues insignes d’or a l’expresident Morera i el secretari honorari Rafael Castells i insignes de plata als membres del comitè executiu i ple de la corporació. Un acte emotiu i entranyable que quedarà en el record de totes i tots, i que va comptar amb la complicitat dels fills, Rafael, Joan i Enric Castells, al restaurant La Licorera de Valls.

Rovira va dedicar a Rafel Castells unes paraules d’homenatge i agraïment per la seva trajectòria i dedicació durant tots aquests anys al servei de la Cambra:

Rafael Castells i París és fill i veí de Valls. La seva vida laboral ha estat sempre vinculada a la Cambra de Comerç i Indústria de Valls, on va començar a treballar l’any 1962. El 1990,  quan era president de l’entitat Josep Manuel Ulldemolins (1979-2002), va rellevar en el càrrec de secretari general el seu pare, Rafael Castells Miquel (que ho era des de 1930). Ha exercit com a secretari general de l’entitat fins al darrer Ple de l’any 2022, essent president  Josep Maria Rovira, i membres del Plenari, les persones esmentades anteriorment. En el decurs d’aquest Ple va ser distingit com a secretari general honorari de la Cambra de Comerç de Valls.

En la seva trajectòria com a secretari general de la Cambra de Comerç de Valls s’ha dedicat activament a les tasques pròpies del càrrec, especialment a la promoció de l’exportació i al suport de les empreses de la demarcació i del comerç tradicional. Així mateix, ha vetllat per la millora de les comunicacions viàries i ferroviàries de l’àrea de Valls. Durant tots aquests anys, ha representat la Cambra en nombroses comissions i institucions locals i de tot el país.

L’any 2010, quan era president Marcel·lí Morera (2002-2019), les cambres van patir les conseqüències del decret que anul·lava la quota cameral permanent. Les cambres es quedaven sense finançament públic i, per tant, es van haver de reinventar. La gestió d’aquest període va ser clau per mantenir la Cambra de Comerç de Valls com una institució sanejada, reconeguda pel món empresarial i ben considerada en el conjunt de les cambres de Catalunya i de l’Estat. Gràcies a aquest llegat, avui la Cambra de Valls ha pogut posar en marxa una important transformació que li ha de permetre liderar el clúster empresarial de la seva demarcació.

Pel seu tarannà obert i participatiu, el Rafel és una persona coneguda i apreciada en el món empresarial, social i cultural vallenc. En aquest sentit, va ser coautor del llibre Panoràmica vallenca contemporània (1986), en què s’analitzen vint-i-cinc anys d’indústria i comerç a Valls, i també és autor de l’apartat sobre l’economia de l’Alt Camp del volum dedicat al Camp de Tarragona de la Geografia comarcal de Catalunya. Així mateix, ha tingut durant molts anys la corresponsalia de l’Alt Camp i la Conca de Barberà de diversos diaris i emissores de ràdio: El Correo Catalán, El Pati, Crònica,  Mestral, El Punt-Avui, Informatiu del Comerç, Cultura, Ràdio Reus-SER, Catalunya Ràdio, La Veu de Lleida, Ràdio Valls, Ràdio Ciutat de Valls i d’altres. També ha estat  membre del Consell Editorial del diari El Punt i de la revista Informatiu del Comerç. I continua col·laborant amb la premsa vallenca i amb tothom que li demana un article. En dono fe. Més recentment, cal dir que és autor del llibre autobiogràfic Rafael Castells i París. Ho he viscut així. Valls: ser-hi, viure-hi i conviure-hi, editat per Edicions Cossetània, que presentarà, amb l’ambaixador i amic Senén Florensa, en un acte públic el pròxim dia 7 de març, a Valls.

Permeteu-me afegir, a títol personal, algunes paraules a aquest homenatge. Vaig conèixer el Rafel abans d’establir la meva empresa a Valls, fa més de trenta-cinc anys. Hem col·laborat amb moltes coses; una de les primeres va ser La Ruta del Cister, la darrera, la Cambra. El conec, l’aprecio molt i en puc parlar. I no em costa gens afirmar amb contundència que el Rafael és una persona única, una de les més extraordinàries que he conegut. Incansable, sincer i honrat, i una molt bona persona. Ningú com ell estima Valls; el porta sempre al cor, al cap i a la boca: en parla sempre i se’n preocupa sempre. Es fa pesat de tant que insisteix que Valls és molt més que castells i calçots, i que Valls és una de les ciutats més importants de Catalunya; no ho diu així, però tots ho entenem així. Tant de bo a Valls hi hagués més persones com el Rafael Castells. No el perdem, ni Valls ni la Cambra. El Rafael és un militant actiu i, amb el seu estil i amb la seva manera de ser, farà el mateix que feia, i serà arreu on era, ara i sempre. A la Cambra també, naturalment; ens l’estimem i ell ho sap perquè lihem dit. Quina sort que tenim, Rafael! 

Que per molts anys puguis venir cada dia. Deixa’m demanar-te només una cosa: ajuda el Carles Solé, nou secretari general. Crec que l’hem encertat en el teu relleu; ajuda’l a ser digne de la Cambra i de Valls com tu. Per tots aquests motius, i per molts més que cadascú podria aportar fruit de la coneixença personal, estic segur que estarem d’acord que Rafel Castells i París es mereix l’homenatge que avui li estem fent els aquí presents, un acte que ha comptat amb la complicitat dels seus fills en aquest magnífic espai vallenc.

També et pot interessar