La Cambra de Valls acull un debat d’Òmnium Alt Camp on s’han recollit propostes per al futur del català

Aquest mes de juny s’han recollit 20 propostes que s’incorporaran al Pacte Nacional per la Llengua.

Dilluns 21 de juny vam parlar de llengua catalana a la Cambra de Comerç i Indústria de Valls. El debat “El català com a llengua d’empresa i treball”, organitzat per Òmnium Alt Camp, va tractar l’estat del català en el món empresarial. La presidenta d’Òmnium Cultural Alt Camp, Rosa Olivé, i el president de la Cambra de Comerç de Valls, Josep M. Rovira van conduir l’acte, acompanyats de la regidora d’Ensenyament i Política Lingüística de l’Ajuntament de Valls, Teresa Rull, i diversos empresaris i empresàries de la comarca. Els assistents van explicar com veuen i viuen l’ús del català en el seu dia a dia i van debatre sobre diverses propostes per fomentar-lo. Algunes d’aquestes iniciatives van dirigides a treballadors i empresaris, com ara no canviar de llengua davant dels clients donant per fet que no saben català, o bé dirigides a les administracions públiques, reclamant que el català sigui un requisit a l’hora de convocar concursos públics.

El 16 de juny Òmnium ja va realitzar un primer debat sobre “El català com a llengua de comunicació social” a la seva seu, obert a tota la ciutadania. Els assistents van exposar les situacions en què creuen que el català està en perill i, seguidament, es van fer les diverses aportacions. Entre les propostes, destaca la necessitat de crear una campanya pel català en el món de l’esport; fomentar el llenguatge no formal en el lleure; treballar la consciència sociolingüística, o reforçar l’atenció als nouvinguts en català.

Òmnium Cultural ha encarregat a 17 experts l’elaboració de quatre informes que analitzen l’estat de la llengua catalana en quatre àmbits, l’educació i el lleure; l’audiovisual; l’empresa i treball, i la diversitat social.

Aprofitant la gran capil·laritat d’Òmnium arreu del territori, les conclusions dels informes s’han compartit arreu del país a través de les 50 seus territorials de l’entitat, amb l’objectiu d’incorporar-hi la veu de la societat civil i les inquietuds de la ciutadania en matèria de llengua de les diverses zones del país, on les necessitats de la llengua no són les mateixes.

Els informes dels experts i les propostes sorgides dels debats al territori, més el mig miler de propostes rebudes a través del web , s’incorporaran al Pacte Nacional per la Llengua.

També et pot interessar