La intensa caiguda del sector turístic ha estat la causa principal del descens de l’11,4% del PIB de Tarragona el 2020

La crisi de la Covid-19 ha reduït el nombre d’empreses a Tarragona en 1.749 respecte al 2019. Les exportacions van disminuir un 13,3% arrossegades per la baixada del sector químic i petrolífer. Els presidents de les Cambres de Reus, Tortosa i Valls han intervingut al principi de la presentació de la Memòria Econòmica de Tarragona 2020

La Memòria Econòmica de Tarragona 2020 ha estat presentada avui a la Cambra de Comerç de Reus per la seva directora, Sra. Carme Poveda. El monogràfic de la Memòria està dedicat l’Impacte de la Covid-19 sobre l’economia, l’empresa i la societat, amb un article que analitza en detall l’impacte de la pandèmia sobre les empreses del territori per sectors i dimensió. La Memòria de Tarragona també inclou l’article de Joan Gallardo: El procés de canvi qualitatiu de la producció agroalimentària a les comarques de Tarragona: impacte i perspectives.  L’acte ha estat presidit pel president de la Cambra de Comerç de Reus, Jordi Just; el president de la Cambra de Valls, Josep Maria Rovira; el director de la Cambra de Tortosa, Francesc Minguell; el director general d’Innovació i Emprenedoria del Departament d’Empresa, Lluís Juncà; la Delegada del Govern de la Generalitat al Camp de Tarragona, Teresa Pallarès; i el delegat dels SSTT d’Empresa i Treball a les Terres de l’Ebre, Adam Tomàs.

En la seva intervenció inicial, Jordi Just ha recordat la importància de la indústria agroalimentària a les nostres comarques pel seu futur desenvolupament: “La producció agroalimentària és una de les millors opcions per frenar la deslocalització del nostre territori, però necessitem enfortir el teixit productiu per aconseguir majors nivells de notorietat, que serviran de retruc pel sector turístic o pel del transport”.

Posteriorment ha intervingut en la presentació telemàtica Josep M.Rovira, president de la Cambra de Valls que ha dit  que “ens hem de felicitar per aquesta memòria econòmica, que és la més prestigiosa que té el país”.  Per la seva part, Francesc Minguell, Director de la Cambra de Tortosa, ha recordat, ha recordat la feina que han fet les Cambres de Comerç del territori durant els últims mesos, posant-se al servei de les empreses agroalimentàries per ajudar-les a mantenir les exportacions i el contacte amb alguns mercats exteriors.

EVOLUCIÓ ECONÒMICA DE LA DEMARCACIÓ DE TARRAGONA EL 2020 

Tarragona va registrar una caiguda històrica del PIB el 2020 de l’11,4%, similar a la mitjana catalana (-11,5%), degut sobretot a la importància del sector turístic internacional en l’economia tarragonina, que ha estat un dels sectors més afectats per les restriccions a la mobilitat.

 Els ERTO han permès que aquesta caiguda del PIB no s’hagi traslladat amb la mateixa intensitat en l’ocupació, atès que el nombre d’afiliacions només ha disminuït un 1,1%. A banda dels ERTO, els avals concedits per l’ICO també ha estat una mesura important per a les empreses dels quals s’han beneficiat 12.229 empreses a Tarragona amb un total d’import avalat de 1.440 M€ a 31 de març del 2021.

Pel que fa a l’impacte sobre el nombre d’empreses, ha estat molt important tenint en compte l’elevada estacionalitat en la creació d’empreses a Tarragona. Entre maig de 2019 i maig de 2020 el nombre d’empreses a Tarragona ha disminuït en 1.749 empreses.

 

La internacionalització de l’empresa de Tarragona continua forta i resilient a la pandèmia.

Les exportacions de Tarragona van disminuir un 13,3% el 2020, més que a les altres tres demarcacions catalanes. Aquesta evolució negativa s’explica per la intensa caiguda de les exportacions de productes químics i petroli, que conjuntament representen el 43% de les exportacions totals a Tarragona. En els primers quatre mesos de 2021, les exportacions de Tarragona s’estan recuperant amb força (a l’abril són un 6,3% superiors a les d’abril de 2019).

Tot i el descens de les exportacions, el nombre d’empreses exportadores regulars a Tarragona ha augmentat el 2020 fins a un màxim històric de 1.055, cosa que no ha succeït en el conjunt de Catalunya.

 

El balanç turístic a Tarragona ha estat molt negatiu el 2020

El 2020 el nombre de turistes allotjats en hotel a la Costa Daurada va disminuir un 73% respecte al 2019. Concretament, el nombre de turistes allotjats en hotels a la Costa Daurada va ser de només 714 mil, el 27% dels que hi va haver el 2019 (2,66 milions). Aquest descens és molt important, similar al que s’ha produït a Barcelona ciutat i una mica superior al de la Costa Brava. En canvi, el descens de turistes a les Terres de l’Ebre (-51%) ha estat menys intensa degut al major pes del turisme domèstic. 

Les reserves hoteleres han repuntat al juny i juliol (nacionals i internacionals), però cal esperar a veure quin serà l’impacte de la cinquena onada sobre el sector turístic els mesos de juliol i agost.

 

Els primers resultats del 2021 apunten a una millora de la marxa dels negocis el 2T a tots els sectors gràcies a l’avenç de la vacunació.

El nombre d’afiliacions a la Seguretat Social mostra un increment gradual els primers cinc mesos de 2021, i al mateix temps una reducció del nombre de persones en ERTO. Al maig, el nombre de treballadors assalariats eren un 2,7% superior al nivell de prepandèmia (febrer 2020) i el percentatge de treballadors que es troben en ERTO s’ha reduït des del 23% a l’abril de 2020 fins al 3% al maig.

Per sectors, l’Enquesta de Clima Empresarial de Tarragona assenyala que la marxa dels negocis creix el segon trimestre de 2021 sobretot a la indústria, però també a la construcció, el comerç i la resta de serveis. És la única demarcació catalana on els quatre grans sectors analitzats tenen una evolució positiva de la marxa dels negocis el segon trimestre de 2021.

Finalment, l’Indicador de Confiança Empresarial de la demarcació de les Cambres de comerç de Tarragona mostra una millora de les perspectives per al 3T per segon trimestre consecutiu, en línia amb la millora que també es produeix a Catalunya i al conjunt de l’Estat.

Dossier Memòria Econòmica AQUÍ

Presentació Memòria Econòmica AQUÍ

També et pot interessar