La Ponderosa celebra el 8 d’abril el Dia de l’Arbre i els Àrids

Una setantena d’alumnes de l’escola de Riudecols dedicaran la jornada a plantar arbres i plantes a la cantera, una activitat lúdica i pedagògica per conscienciar els més joves de la importància de regenerar l'entorn natural i protegir el territori. A nivell de Medi Ambient Canteras La Ponderosa és una de les pedreres més avançades de Catalunya perquè fan restauració integrada.

La Ponderosa celebrarà el Dia de l’Arbre el proper 8 d’Abril a la Cantera de Riudecols. Enguany, una setantena d’alumnes de l’Escola Mare de Déu del Roser, d’edats compreses entre els 5 i els 11 anys, plantaran arbres i plantes per regenerar i restaurar la cantera. Concretament es plantaran uns 210 exemplars de pins, romaní, farigola i llentiscles en un total de 300 m2.

El Dia de l’Arbre té un component didàctic i lúdic pels alumnes ja que podran conèixer de primera mà el sistema d’explotació i de restauració de la pedrera. A més, la plantada també servirà per a que dos biòlegs facin una xerrada sobre l’àliga cuabarrada i la seva conservació i protecció.

La plantada anual és una mostra de la implicació de La Ponderosa en la millora de la sostenibilitat i el Medi Ambient. I és que l’empresa participa al projecte de la UE “Eco-Quarry” de restauració de les pedreres en condicions mediterrànies. El director de la cantera, Josep Rodríguez Vilarrassa, comenta que “constantment mantenim el procés de regeneració de les zones explotades de la muntanya, quan hem tret la pedra, tornem a plantar pins i plantes, replantem els arbres”.

Ponderosa, amb una plantilla de més de 70 treballadors, compta amb dos centres de producció: un a Alcover, a la comarca de l’Alt Camp, i l’altre a Riudecols, al Baix Camp. Ambdues són explotacions a cel obert de pedra calcària i de pòrfir granític per a obra civil en general. Els materials més comuns que classifiquen són sorres, graves, grava-ciment, escullera i balast. Gràcies a disposar d’aquesta matèria primera, sense necessitat de fer desplaçaments, l’empresa disposa d’una planta dosificadora de grava-ciment,  i d’una planta de formigó que subministra a tota classe d’obres, principalment del Camp de Tarragona. L’empresa s’encarrega del transport d’àrids, directe a obra.

Després de l’aigua, l’àrid és la matèria primera més demanada i consumida a tot el món. L’empresa és conscient que l’extracció de pedra i àrids de la muntanya té mala premsa, però sap que és un producte de primera necessitat, i que s’ha de tractar amb totes les garanties de preservació del medi natural. L’extracció d’àrids de pedreres properes contribueix, en gran manera, a la disminució de la petjada del carboni, evitant al màxim nombre de desplaçaments. És per tots aquests motius que Ponderosa és l’empresa degana en la restauració forestal de les pedreres. Va ser la primera que ho va fer a tota Catalunya i una de les primeres de l’Estat. Una vegada extreta la pedra, es restaura la muntanya i s’hi planten arbres. Aquest treball es pot veure perfectament en les pedreres d’Alcover i de Riudecols. Paral·lelament, Ponderosa ha invertit molts recursos en el projecte de protecció alimentació i cura de l’àliga cuabarrada. Entre altres iniciatives mediambientals, Ponderosa, posa en marxa cada any la Festa de l’Arbre amb la col·laboració de nens i nenes d’escoles locals.

També et pot interessar