Maridatge de vins i caves amb salsa de la calçotada dinàmic i ple de sorpreses
Un debat molt interessant sobre les possibilitats del maridatge, i sobre la necessitat d'explorar noves propostes per enriquir la Calçotada. El tast va ser conduit per l’elaborador de vins Oriol Pérez de Tudela i va comptar amb una quinzena de restauradors de l’Àrea de Valls.
El passat dijous va tenir lloc a la Cambra de Comerç i Indústria de Valls un maridatge de vins i caves amb salsa de la calçotada. En total van ser dues hores de taller de tast tematitzat entre vins i caves de l’Alt Camp i la Calçotada. El president de la Cambra de Comerç de Valls, Josep M. Rovira, i els patrocinadors oficials de la Gran festa de la Calçotada, Salses Fruits amb el seu gerent, Francesc Sans, i Castell d’or amb el corresponent director general, Jordi Amell, van gaudir de l’innovador i didàctic maridatge que va oferir l’elaborador de vins Oriol Pérez de Tudela. Van prendre part de l’activitat una quinzena de restauradors de la comarca.
Com a benvinguda, i en primícia es va tastar el nou Ancestral Coll de Cabra del celler Mas Vicenç, es tracta d’un vi que apareixerà al març, i es va fer amb porró (els porrons especials de la Firagost 2022), signe de la cuina popular i en aquest sentit de la Calçotada.
Tot seguit el protagonisme el va tenir el vi. Concretament, els tres vins tastats foren de la varietat Macabeu de criança, majoritària a l’Alt Camp, i caracteritzats per acideses baixes i frescors vegetals: Pont Fosc 2020 de Cellers Blanch de Puigpelat, 100 Veremes 2021 de Vinícola de Nulles, i Camí de la Font 2018 de Vinyes del Tiet Pere de Vilabella.
Finalment, es van provar dos caves de criança del grup Castell d’Or amb base a Vila-rodona. D’entrada es va provar i analitzar el Brut Nature Gran Reserva Imperial 2018 i després l’Castell d’Or Orgànic Brut. El temps de criança del cava ens va ensenyar diferents textures i sequedat, per interpretar maridatges vinculats al centre de l’àpat, als aperitius, o fins les postres. El cava i el seu caràcter escumós es manifestà flexible i apte per acompanyar la calçotada d’inici a fi.
El tast analític es va cloure amb la degustació de calçots cuits pel restaurant Casa Fèlix de Valls amb la salsa calçotada de Salses Fruits de Figuerola del Camp i pa de pagès del Forn i Pastisseria Cal Cesc de Valls. El tast va permetre als assistents identificar els elements constitutius del calçot cuit i la salsa de fruits secs i verdures escalivades. Aquests ingredients i les sensacions que ens evoquen a la memòria foren la base de treball per l’anàlisi de vins i de les harmonies a treballar.
Un debat molt interessant sobre les possibilitats del maridatge, i sobre la necessitat d’explorar noves propostes per enriquir la Calçotada va tancar una sessió de treball d’anàlisi del que s’extragueren moltes conclusions interessants per a aplicacions a l’hostaleria i al catàleg de la gastronomia que identifica Valls, l’Alt Camp, i la connexió amb el paisatge tarragoní.