Ponents de luxe a la Cambra de Valls per parlar de l’optimització del trànsit ferroviari i internacional a la Unió Europea

Joan Amorós, president de FERRMED i Isaac Albert, president de CIMALSA, acompanyats pel president de la Cambra, Sr. Josep Maria Rovira protagonitzen un interessant debat sobre els reptes i les oportunitats del trànsit ferroviari i intermodal a la Unió Europea.

La conferència ha servit per posar de manifest una vegada més que l’àrea de la Cambra de Valls necessita una terminal ferroviària de mercaderies si es volen complir els objectius marcats per la Unió Europea pels quals el 30% del tràfic de mercaderies per ferrocarril.

Valls, 23 de març del 2023.- Interessant jornada la que s’ha viscut avui a la Cambra de Comerç de Valls on s’ha pogut parlar dels reptes i oportunitats del transit ferroviari i intermodal a la Unió Europea.

La jornada s’ha inciat amb la intervenció del President de la Cambra de Valls, Sr. Josep Rovira, qui ha parlat de les infraestructures al Camp de Tarragona i el potencial de l’àrea de la Cambra de Comerç de Valls. En la seva intervenció Rovira ha posat de manifest la situació geoestratègica de l’àrea de la Cambra de Valls. El President ha exposat les peticions que es fan des de la Cambra Valls, on es considera estratègica la connexió de l’A-27 amb el Nord del Polígon i el desdoblament de la carretera que connecta amb la sortida de l’AP-2 al Pla de Santa Maria. També ha posat en valor el teixit industrial i gran volum de moviment de mercaderies que hi ha i de les necessitats del teixit empresarial de la demarcació.

Seguidament ha estat el torn del Sr. Joan Amorós, president de FERRMED i persona de destacat prestigi i de referència en tot el que fa referència al transport ferroviari de mercaderies i passatgers a la Unió Europea. El Sr. Amorós ha presentat l’estudi que s’ha realitzat des de FERRMED titulat “L’OPTIMITZACIÓ DEL TRÀNSIT FERROVIARI I INTERMODAL A LA UNIÓ EUROPEA”. Aquest estudi realitzat per experts d’arreu d’Europa, va néixer per reclamar el corredor del Mediterrani i estudia on es concentren els principals moviments de mercaderies arreu del continent. En base a aquest estudi de més de 70.000km de vies, nombroses estacions i territoris, s’han pogut definir els principals nodes logístics d’Europa. En aquest sentit, destaca que el node logístic Tarragona-Barcelona és el tercer més important d’Europa.

L’estudi dona possibles accions a realitzar per aconseguir els objectius marcats per Europa d’aconseguir que el 30% del tràfic de mercaderies es faci per via ferroviària. Actualment a Espanya estem al 4% i per això insta al govern a invertir a aquells nodes que realment generen trànsit i que poden ajudar a millorar la competitivitat de les empreses.

En la mateix línia, Amorós ha destacat que: “segons l’estudi és indiscutible que l’àrea de la Cambra de Valls necessita una terminal ferroviària de mercaderies si volem complir els objectius marcats del 30% del tràfic de mercaderies per ferrocarril definit per la UE”.

Per últim, el president de FERRMED ha destacat la importància d’utilitzar el transport combinat entre ferrocarril i carretera i apostar per un transport multimodal per ser més eficients, competitius i sostenibles. També ha fet una crida a crear un superlobby a nivell Europeu que treballi perquè els recursos s’inverteixin en aquells projectes que realment aporten valor i són necessaris i no en aquells que unilateralment decideixin els governs.

La cloenda de la conferència ha anat a càrrec del Sr. Isaac Albert, president i conseller delegat de CIMALSA. Albert, ha incidit en els tres grans reptes per aconseguir un transport sostenible mediambientalment i econòmicament. Aquests són la col·laboració entre les empreses, la digitalització i la intermodalitat. Aquests aspectes són la clau que aporta valor a la logística.

Per últim ha destacat que: “EL transport ha de ser competitiu perquè les empreses siguin competitives”.

Després de la conferència va obrir-se un torn de preguntes entre els assistents amb molta participació i interacció per part dels participants.

Aquesta ha estat una de les conferències organitzades per l’Escola de Logística de la Cambra de Valls,  amb la col·laboració de l’ICIL i el suport del Port de Tarragona i CIMALSA de la Generalitat.

La properes jornades seran dimecres 26 d’abril amb la Directora General de Turisme, Marta Domènech, on parlarem dels reptes i oportunitats turístiques de l’Alt Camp i la següent serà el dia 9 de maig de 2023 on comptarem amb la conferència del President de l’Autoritat Portuària de Tarragona, Sr. Saül Garreta Les dues jornades seran a dos quarts de deu del matí a la sala d’actes de la Cambra.

 

 

També et pot interessar