Presentat l’Informe de Conjuntura Econòmica del 4rt Trimestre del 2020 del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre

Cau la capacitat productiva de la zona i es tem que la caiguda del PIB serà superior al 9%. Pel que fa al comerç exterior han disminuït les importacions i les exportacions. Les expectatives de futur són positives i es confia que el control de la pandèmia reactivarà l’activitat econòmica.

Dijous 4 de març es va presentar, de manera virtual, l’Informe de Conjuntura Econòmica del 4rt Trimestre del 2020 del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre. Segons l’Informe, presentat per Joaquim Margalef, catedràtic de la Universitat Rovira i Virgili, l’exercici del 2020 ha estat atípic. Ha afirmat que “em acabat la segona dècada del segle XXI tal com es va iniciar, amb una situació confusa i crítica”.

Pel que fa a la dinàmica productiva, actualment es manté a través d’impulsos públics, mentre que la crisi financera d’aleshores va comportar un descontrol del deute i fallides que van portar a un llarg període de depressió. En aquests moments les expectatives són més positives i es confia que el control de la pandèmia reactivarà l’activitat econòmica, malgrat les dificultats de moltes empreses i consumidors, i els nous posicionaments que s’implantaran en els mercats.

Mentre que al conjunt espanyol i català la caiguda del PIB ha estat superior al 9%, l’indicador de la utilització de la capacitat productiva de la zona és del 57,8%. Aquesta xifra representa 28,2 punts menys que el 2019 i ens fa témer que la caiguda del PIB serà superior a la d’altres zones.

L’ocupació ha disminuït un 4,19% interanualment i l’atur ha augmentat en 23.100 persones, amb una taxa que arriba al 17,47%, la més elevada des de 2015 i superior a la catalana i espanyola. Les contractacions laborals han disminuït (-28,4%) i els ERTOs afecten 86.575 treballadors i 13.627 empreses. La caiguda d’afiliacions a la Seguretat Social ha estat del 2% (aproximadament, unes 6.000 persones). Els ERTOs han mantingut el nivell d’afiliació.

El nombre d’empreses ha augmentat un 1,71%, principalment per l’augment de les que no tenen treballadors i dels autònoms en un 3,78%, mentre que les societats han disminuït en un 0,90%. A més, les empreses creades darrerament tenen poca capitalització, cosa que mostra que a la zona la capitalització de les societats creades és la meitat de la del conjunt català.

Pel que fa al sector turístic ha patit un exercici molt dolent, ja que el nombre de pernoctacions ha disminuït un 72,02% i el de viatgers, un 68,08%. La limitació de la mobilitat de les persones i la seva precaució en desplaçar-se han repercutit principalment en hotels i apartaments i en menor mesura en càmpings i cases rurals. Hi ha tres consideracions importants sobre la temporada: en primer lloc, la caiguda ha estat superior a la Costa Daurada que a les Terres de l’Ebre; en segon lloc, la davallada més significativa ha estat la dels no residents; i en tercer lloc, la crisi viscuda tindrà conseqüències sobre la viabilitat futura de moltes empreses.

El comerç amb l’exterior ha caigut un 14,48% pel que fa a les exportacions i un 24,43% pel que fa a les importacions, unes disminucions superiors a les dels conjunts català i espanyol. Aquesta menor activitat amb l’exterior s’ha vist acompanyada per una disminució del 19,28% en el tràfic de mercaderies portuàries.

Les quarantenes en l’oferta i la mobilitat de les persones han provocat una caiguda de l’activitat productiva. Tot i així, la disponibilitat de finançament per mantenir nivells de consum i d’activitat ha permès frenar la caiguda. L’important com a auguri de futur és desitjar que quan s’hagi controlat la pandèmia hi hagi prou expectatives d’inversió per impulsar el creixement. En aquest sentit, la creació de societats a la zona mostra que aquestes fa temps que estan més a l’expectativa.

Acabada la presentació, van intervenir dues empreses de la Demarcació de la Cambra de Comerç de Tarragona. El Gerent de Parc Central, Fernando Aldecoa i el Drector General de PortAventura World, Miguel Angel González. Ambdues parts van mostrar una radiografia detallada de la situació actual del comerç i les previsions de futur, més optimistes i enfocades cap a la digitalització i sensibilització de dels clients.

La presentació de l’acte va estar presidit per Laura Roigè, presidenta de la Cambra de Comerç de Tarragona,. L’Informe ha estat organitzat per les Cambres de Comerç de Tarragona, Reus, Tortosa i Valls, la Diputació de Tarragona i la Càtedra per al Foment de la Innovació Empresarial de la URV. Amb el suport de Repsol, CaixaBank i el Port de Tarragona. I la col·laboració de Bic Graphic, Parc Central i Port Aventura World.

DOCUMENTS:

Informe de Conjuntura complert

Presentació de l’Informe en PDF

Vídeo de la presentació de l’informe

També et pot interessar