Repsol invertirà més de 1.400 milions al Complex de Tarragona

Els invertirà en projectes de transició energètica i dins el pla estratègic 2021-2025 del grup i amb el suport dels fons Next Generation europeus. La Cambra de Comerç de Valls està satisfeta de la inversió i l’aposta de la petroliera pel territori.

Repsol invertirà 1.400 milions d’euros al complex de Tarragona en projectes de transició energètica fins a l’any 2025. La inversió forma part del Pla Estratègic 2021-2025 de la companyia, dotat globalment de 18.300 milions i que té per objectiu millorar l’eficiència energètica, potenciar l’economia circular, l’impuls de l’hidrogen verd i la captura i ús de CO2.

Repsol contempla convertir el Complex Industrial de Tarragona en un pol per a projectes centrats principalment en l’economia circular i està disposada a liderar la transformació del Pol Petroquímic de Tarragona perquè continuï sent líder en el sud d’Europa. El Complex ja ha iniciat la seva transformació per a convertir-se en hubs multienergètic, capaços de generar productes de baixa, nul·la o fins i tot negativa petjada de carboni i d’impulsar nous models de negoci basats en la digitalització i la tecnologia.

A més, Repsol, també vol convertir Tarragona en la primera planta de la península Ibèrica per a la fabricació de polímers d’alta resistència a l’impacte, preveu la construcció d’una planta de producció de biocombustibles avançats, una instal·lació per a produir plàstics a partir del reciclatge de materials post consum i la implementació de tecnologies per a millorar l’eficiència en el consum de matèries primeres i d’energia en els seus processos productius.

Aquestes iniciatives pròpies i altres que Repsol està promovent en l’actualitat s’han inclòs en el programa Catalunya Next Generation, que impulsa la Generalitat. La Cambra de comerç de Valls està satisfeta de la inversió i l’aposta de la petroliera pel territori.

En els darrers cinc anys, Repsol ha invertit un total de 558 milions d’euros en les diferents plantes productives del complex industrial de Tarragona, que inclou instal·lacions en el polígon petroquímic nord i el sud, més a tocar de la costa. La companyia dona feina a un total de 7.500 persones, entre llocs de treball directes i indirectes, segons xifres de la mateixa companyia energètica. En termes generals, representa prop del 40% del trànsit al Port de Tarragona i el pes del complex industrial en el producte interior brut (PIB) de Catalunya és superior al 2%, segons estimacions de Repsol.

A finals del 2020, Repsol va presentar el seu Pla Estratègic per al període 2021-2025, que marca la transformació de la companyia en els propers anys i suposarà una acceleració en la transició energètica per continuar avançant amb èxit en l’objectiu de ser zero emissions netes en 2050.

El president de Repsol, Antoni Brufau, va participar a finals de març en l’acte de presentació del projecte Cal·lípolis Next Generation, un pla per a la recuperació econòmica de la demarcació en què, juntament amb Repsol, participen el Port de Tarragona i l’Ajuntament de Vila-seca. El projecte planteja convertir en zona industrial, logística però també turística un espai situat entre la Pineda i el port de Tarragona. Per fer-ho realitat, les tres entitats han presentat un conjunt d’11 projectes amb un import total de 259,5 milions d’euros, dels quals 41 milions corresponen a les iniciatives plantejades per Repsol.

Entre d’altres, Cal·lípolis inclou la urbanització d’una nova zona d’activitats logístiques (ZAL) a l’àrea i la recuperació d’un espai protegit entre la platja de la Pineda i el port, i que ja està inclòs en la Xarxa Natura 2000. També s’ha dissenyat la instal·lació d’una nova escullera de biòtops i un nou contradic dels Prats. Repsol planteja dos grans dipòsits soterrats dins el pla d’ampliació de les instal·lacions portuàries.

També et pot interessar