Valors i talent per encarar el futur

Article d’opinió del president de la Cambra de Comerç de Valls, Josep M.Rovira, sobre els valors i talent per encarar el futur. L’article va publicar -se el passat divendres 4 de novembre a l’especial monogràfic economia i empresa del diari El Vallenc. El podeu llegir tot seguit:

Els reptes globals sobrevinguts com a conseqüència de la pandèmia i els estralls provocats per l’encariment desmesurat de l’energia i de determinades matèries primeres a causa del conflicte d’Ucraïna i les tensions geopolítiques que se’n deriven dibuixen un període post globalització que camina cap a un món arrenglerat en blocs polítics. El sistema productiu i el comerç internacional n’han resultat afectats, amb un gran impacte inflacionari.

Les mesures per combatre les tensions inflacionàries a tota la UE, i no només l’increment dels tipus d’interès, seran el desencadenant d’una nova crisi de consum que patirem els pròxims anys. L’empobriment gradual i l’exclusió social d’una part de la nostra ciutadania continuarà creixent. Davant d’aquesta pèrdua de qualitat de vida de les famílies, que observem amb impotència submisa, cal que reflexionem i que actuem sense demora.

La fórmula sembla senzilla: prioritzar la promoció de l’activitat econòmica, ampliar i impulsar l’economia local i crear més llocs de treball. Però per fer ho tot això l’activitat empresarial necessita estabilitat, i malauradament no estem en el millor moment. La societat catalana té la sensació de manca de governança i pèrdua de rumb, i precisament ens cal el contrari. Necessitem que els nostres governs se centrin a fer millors polítiques econòmiques pensades per a la petita i mitjana empresa i encaminades a evitar que moltes pimes desapareguin.

Cal que preparem les nostres empreses i cal que ho fem bé. Els pilars bàsics en els quals la Cambra de Comerç de Valls centra els seus esforços són: el talent, la logística, la digitalització i l’economia circular. Aquests són els reptes que estem treballant al costat de les empreses. Perquè ens preocupa la pèrdua de pes del teixit productiu a la demarcació. Continuarem esforçant-nos per ajudar les empreses ja existents a guanyar dimensió i internacionalització, i també per assessorar noves empreses amb serveis com l’oficina Accelera Pime, per fer créixer les empreses, o el Kit Digital, per ajudar a digitalitzar-les, especialment les pimes.

Els fons Next Generation promesos no acaben d’arribar a les empreses. Ens amoïna pensar que estem perdent una oportunitat d’or si no se’n fa una gestió adequada, més ràpida i més propera a les empreses. Ens tornem a posar a disposició del secretari d’Empresa i Competitivitat de la Generalitat de Catalunya  perquè es pugui aprofitar la xarxa cameral per donar permeabilitat d’aquests fons cap al sector empresarial. Les cambres, com a corporacions de dret públic, són els col·laboradors naturals de les administracions públiques per desenvolupar polítiques econòmiques, i el Govern de Catalunya ha de posar tots els seus agents en valor i al servei dels interessos generals, com ja han fet altres governs propers.

Davant de tot plegat, però, cal veure el futur amb un cert optimisme. Estem d’acord amb els ajuntaments de la nostra demarcació que hem de treballar per un creixement orgànic dels nostres polígons i de la nostra activitat econòmica, per la formació dels nostres joves i per incrementar les oportunitats laborals de tothom en tots els camps, no només en la indústria i en l’alta tecnologia, també en el sector primari, en els serveis i en el tercer sector. L’arribada de noves inversions a la comarca, la consolidació de projectes força avançats, els nous programes d’estudis i graus d’FP, les ajudes en digitalització i internacionalització a les pimes, l’Escola de Logística de la Cambra, els nous programes europeus i el nou Leader de desenvolupament rural ens fan pensar que, si ho sabem gestionar adequadament, estem ben posicionats per aconseguir una comarca cohesionada en tots els sectors productius. Cal, això sí, perdre la por a demanar ajudes i subvencions a les quals tenim dret; les hem de saber aprofitar.

L’equip empresarial i tècnic de la Cambra de Valls encarem aquest repte amb confiança i il·lusió. Agraeixo a tot l’equip el seu compromís en el projecte: una entitat de prestigi, influent, oberta, connectada i femenina. També al Comitè Executiu i al Ple, que ha donat suport incondicional a aquesta executiva. Tenim la voluntat d’esdevenir un motor indispensable i actiu en la construcció d’una Catalunya més equilibrada, més sostenible, més resilient i més pròspera, la Catalunya que els catalans mereixem.

Josep M. Rovira i Valls

President de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis de Valls

 

Document adjunt:

PDF el vallenc

També et pot interessar