“Els d’aquí ens hem de cuidar del d’aquí”

Visualitzar l’espai geogràfic del Camp de Tarragona i de les Terres de l’Ebre com un territori estratègic és una de les idees més aplaudides pels que creiem que la gestió intel·ligent i sostenible és la forma més viable de projectar el seu futur.

Fem referència, naturalment, al projecte Catalunya Sud: Regió del Coneixement, que Francesc Xavier Grau, aleshores rector de la URV, amb el suport de la Diputació, va impulsar amb la col·laboració de moltes persones de tots els racons de les nostres comarques, representants tots ells i elles dels tres pilars bàsics del nostre país: administració, universitat i empresa.

La idea de veure aquest espai geogràfic com una regió europea no és només engrescador i atractiu: és la proposta estratègica més intel·ligent que entre tots puguem dissenyar.

Estem immersos en un canvi d’era, en una nova revolució social on conceptes com la digitalització i la sostenibilitat lideraran les decisions dels pròxims anys. El nostre territori ha de saber aprofitar aquest canvi que ens permetrà lluitar amb igualtat de condicions, si sabem gestionar el talent, optimitzar les infraestructures i aprofitar la tecnologia en benefici de la nostra competitivitat. Tot plegat sembla fàcil de dir. Potser en risc de caure en un discurs repetitiu, potser és el moment de preguntar-nos: realment qui gestiona tot això? Qui ho està liderant? Qui ho ha de dur a terme? Potser és hora que des del territori ens posem en marxa per tirar endavant el nostre futur. Els d’aquí ens hem de cuidar del d’aquí, ningú de fora ens vindrà a fer la feina. És per aquest motiu que, des de la Cambra de Comerç i Indústria de Valls, fem una crida a totes les institucions, administracions, entitats i empreses del territori a sumar-se a un projecte global que ens faciliti situar la Catalunya Sud entre les regions europees més competitives en els àmbits agroalimentari, industrial i turístic, però també com en l’àmbit social, cultural i mediambiental. El projecte ja existeix, la idea ja es va presentar; no cal que esperem que es refredi: posem-lo en marxa immediatament.

Josep M Rovira i Valls
14 de desembre de 2020

(Article publicat a l’Indicador d’Economia)

També et pot interessar