Tuvatextil, dels texans als productes tèxtils de jardí: “Estem facturant deu vegades més que fa una dècada”

L'empresa de l'Alt Camp exporta a 90 països, majoritàriament a Europa. La Cambra de Comerç de Valls aplaudeix l'esforç que l'empresa familiar ha fet per reinventar-se i adaptar-se a la nova realitat.

De fabricar texans a productes d’interior i exterior per a la llar i l’hostaleria. Tuvatextil, fundada l’any 1997, va reorientar el seu negoci entre el 2005 i 2007 i l’empresa va començar a créixer quan els fundadors es van associar amb el grup Sauleda, que va aportar capital i solvència a la companyia. Actualment, exporta el 80% de la seva producció i ven a 90 països, principalment a Europa, tot i que també distribueix al mercat nacional i asiàtic. “D’ençà que ens vam associar amb la família Sauleda, el creixement ha estat molt alt; estem facturant deu vegades més que fa una dècada, però ara la projecció estarà marcada per la covid-19, el preu de les matèries primeres i la inflació”, afirma a l’ACN el seu director Gonzalo Sabatés.

Tuvatextil està ubicada a l’entrada del Pont d’Armentera, un petit municipi de l’Alt Camp amb una llarga història i tradició tèxtil, ja que la població tenia fins a quatre empreses tèxtils a principis del segle passat, les quals totes van acabar tancant. Amb tot, ara n’hi ha dues en funcionament i, una d’elles és Tuvatextil. L’empresa va néixer al Pla de Santa Maria a la zona de l’antiga fàbrica i des d’allí es va traslladar al Pont. Al començament, es dedicava a fabricar texans, però amb l’alliberament dels aranzels i l’arribada dels productes asiàtics, l’empresa va patir una forta caiguda de vendes.

Per això, a mitjans dels anys 2000, la companyia va decidir especialitzar-se amb productes tèxtils d’exterior i interior. Des de fa més d’una dècada, produeixen teixits per a la jardineria, decoració i l’hostaleria. Amb l’arribada de l’empresa Sauleda, de Sant Pol de Mar l’any 2010, l’empresa va passar de tenir una dotzena de treballadors a una seixantena.”Vam fer un salt qualitatiu i quantitatiu, vam aprofitar totes les sinergies que té aquest grup industrial amb les nostres i fins avui hem anat creixent”, detalla Sabatés. Ara mateix, exporten a 90 països i Europa és el seu principal mercat. En concret, del 80% de la producció exportada, el 60% es distribueix als països europeus i el 20% al mercat nacional. Aquest any, la companyia ha facturat quinze milions d’euros.

A l’expectativa de la pujada dels preus i de la pandèmia

La crisi sanitària ha tingut una afectació considerable en les vendes del sector de l’hostaleria i del turisme, ja que, segons Sabatés, hi ha hagut una davallada. Tot i això, el director destaca que el segment domèstic ha crescut. “Molts han decidit fer-se ells mateixos els coixinets del jardí o comprar-los perquè han volgut invertir a casa seva”, afegeix. Més enllà, de les derivades econòmiques de la pandèmia, la companyia està a l’expectativa de com els afectarà la pujada dels preus de les primeres matèries.”El nostre objectiu és fer les coses ben fetes i com diu Guardiola juguem bé i els resultats ja sortiran; crec que si fem les coses com s’han de fer, creixerem en funció de com ens afectin la inflació, la pujada de preus i l’era postcovid; hem de seguir amb la línia començada ara fa gairebé 25 anys”, conclou Sabatés.

També et pot interessar