Parlem de la mobilitat de l’Àrea de la Cambra de Valls amb Cristian Bardají

Cristian Bardají, director de l’Àrea de Mobilitat del RACC, ha pres part d’una nova jornada en el marc del cicle de conferències 1.15 de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis de Valls. Bardají ha parlat del programa del Ministerio de Transportes, Mobilidad y Agenda Urbana amb les més de 40 actuacions per millorar la funcionalitat i accessibilitat de l’AP-7 i l’AP-2 després de l’eliminació dels peatges, amb una inversió propera als 1.050 milions d’euros. L’objectiu del programa és adaptar ambdues infraestructures a la realitat actual i les necessitats futures, millorant la funcionalitat, l’accessibilitat, la capil·laritat i la seguretat davant l’increment de trànsit registrat des del 31 d’agost de 2021. Les actuacions previstes inclouen la construcció de nous enllaços i la millora dels existents, així com augments de capacitat en determinats trams de les autopistes (3r carril o 4t carril) i millores en altres vies.

El director de l’Àrea de Mobilitat del RACC ha destacat també el desplegament del pla d’intervenció a l’AP-7 per part del Servei Català de Trànsit, amb un paquet de més de 20 mesures de gestió de trànsit i de millora de la seguretat viària en el període 2023-2025, que suposarà una inversió de 14 milions d’euros. En el decurs de la seva intervenció també ha parlat de la nova estació intermodal del Corredor Mediterrani i de rodalies. Bardají també ha parlat del tramvia del Camp de Tarragona: “actualment s’està treballant en la configuració d’un sistema de tramvia al Camp de Tarragona, que ha de transformar la mobilitat de la segona àrea metropolitana de Catalunya”. El Departament de Territori, a través de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, va adjudicar l’octubre de 2022 el projecte constructiu del primer tram del tramvia entre Cambrils i Vila-seca. La nova xarxa inclourà 46 km de via, 47 estacions, 10 intercanviadors, 26 tramvies i comporta una inversió prevista de 543 milions d’euros. Finalment, Bardají ha dit que “el vehicle del futur serà un mix de les tecnologies noves de propulsió  i la generació elèctrica ha de ser d’origen renovable”.

El president de la Cambra, Josep M. Rovira, ha assegurat que li “preocupa la connectivitat de Valls amb el Camp de Tarragona”, i ha fet incís en les dues grans necessitats del territori: la mobilitat urbana per apropar els treballadors a les empreses del Polígon Industrial de Valls, i la falta de mà d’obra a gran part de les empreses de la demarcació.

La jornada s’ha tancat amb un interessant diàleg entorn les infraestructures i la connectivitat de Valls amb el Camp de Tarragona i rodalies.

Consulta el PDF presentació del RACC

 

 

 

 

 

 

També et pot interessar