Valls estudia la idoneïtat d’una terminal ferroviària de mercaderies entorn del Polígon Industrial

La Cambra de Comerç de Valls aposta per estudiar bé la seva ubicació i construcció definitiva. La corporació considera necessari sumar-se a la sostenibilitat que aporta el transport ferroviari enfront el transport per camions fruit del gran volum de trànsit que es genera al Polígon Industrial de Valls i voltants. La jornada va comptar amb el president de Captrain Espanya, Miquel Llevat, i del cap de planejament i intermodalitat de CIMALSA, Simó Batlle, dues personalitats del sector que van donar a conèixer l’actualitat del sector i les perspectives d’intermodalitat.

La jornada “El futur de les mercaderies: l’impuls del transport ferroviari” realitzada a la Cambra de Comerç de Valls el passat dimarts 4 d’octubre, amb la col·laboració de CAPTRAIN ESPAÑA i CIMALSA, ha servit perquè s’estudiï la idoneïtat i potencialitat de la construcció d’una terminal per a mercaderies entorn del Polígon Industrial de Valls. La connexió d’aquesta terminal seria a la Línia R13 Barcelona Estació de França – Lleida per Valls. Segons el president de la Cambra de Comerç de Valls, Josep M. Rovira, s’ha d’estudiar bé la seva ubicació i construcció definitiva, però és evident que la viabilitat de la terminal ferroviària de mercaderies a Valls seria assegurada per l’interès de grans empreses dels polígons industrials de Valls i voltants com el polígon de Puigpelat, el Pla de Santa Maria, Alió-Bràfim, Vila-rodona o Vallmoll, entre d’altres. 

Segons un estudi realitzat per la Cambra vallenca sobre el trànsit de camions a la via principal del Polígon Industrial, s’ha comprovat que el volum de trànsit de camions diaris satura i congestiona la via. És per això que des de la Cambra s’està treballant per una millor rotació del trànsit al polígon tot apostant per la sostenibilitat i la descarbonització que ofereix el transport ferroviari.

El president de Captrain Espanya, Miquel Llevat, ha posat sobre la taula la importància del transport de mercaderies per ferrocarril i les potencialitats d’una futura terminal ferroviària  de mercaderies a l’Àrea de la Cambra de Valls. Ha dit que la terminal de Valls és un projecte pel 2030 i que cal seguir unes tasques tècniques amb l’adaptació del planejament, el disseny de la terminal amb una concepció evolutiva, un pla de viabilitat econòmica i un bon model empresarial. Llevat també ha insistit en la importància de reclamar el tercer fil de Sant Vicenç de Calders a Valls i de la situació actual del Corredor del Mediterrani.

El cap de planejament i intermodalitat de CIMALSA, Simó Batlle, ha insistit en l’aposta ferma per la sostenibilitat i la fiabilitat del ferrocarril. També ha posat sobre la taula que en la seva Agenda del Corredor Mediterrani la Generalitat s’ha proposat portar el tercer fil a Lleida.

El president de la Cambra de Comerç de Reus i president de la Comissió d’ordenació del territori del Consell General de Cambres de Catalunya, Jordi Just, ha destacat el treball en xarxa de les Cambres i ha donat suport al projecte, tot comprometent-se a treballar plegats per aconseguir-ho: “les Cambres catalanes fem xarxa, fem territori, i estem al costat de les empreses perquè és necessària una estabilitat social i econòmic al territori.

Aquesta jornada forma part del cicle de conferències “Cambra Valls 1.11”, organitzat per la Cambra de Comerç de Valls i compta amb el suport del Port de Tarragona, Repsol i l’Escola de Logística Cambra Valls, amb la Fundació ICIL i la Universitat Rovira i Virgili (URV).

Sobre la Cambra de Comerç de Valls

La Cambra de Comerç i Indústria de Valls és una corporació de dret públic que treballa per la defensa dels interessos de les empreses i la promoció econòmica de la nostra demarcació. La Cambra de Valls realitza projectes i actuacions que beneficien tots els sectors i activitats  econòmiques. Totes les accions estan emmarcades en les tres grans línies d’actuació TALENT, TERRITORI i CREATIVITAT. Treballem per la generació i retenció de talent; per la defensa de les infraestructures i el desenvolupament del territori; i per generar innovació i nous projectes i oportunitats per a les empreses. També oferim tot un seguit de serveis a les empreses de la nostra demarcació, en els àmbits d’internacionalització, logística, comunicació, ajuts i subvencions, formació i promoció, entre d’altres.

Sobre CIMALSA

CIMALSA és l’empresa pública de la Generalitat de Catalunya encarregada de la promoció, el desenvolupament i la gestió d’infraestructures i centrals per al transport de mercaderies, la logística i la mobilitat. La seva missió és oferir als sectors del transport i la logística els millors emplaçaments per a la seva competitivitat, i gestionar-los en clau de servei a l’usuari i a les empreses.

En concret, CIMALSA desenvolupa i gestiona Centrals Integrals de Mercaderies (CIM), plataformes logístiques amb possible connexió ferroviària (LOGIS), aparcaments de vehicles pesants (Truck Parks) i gestiona àrees de serveis i l’estació d’autobusos de Girona..

CIMALSA impulsa l’Observatori de la Logística, que recull els principals indicadors del sector i, per encàrrec de la Generalitat de Catalunya, coordina la implantació de l’Estratègia Logística per la Internacionalització de l’Economia Catalana (ELIEC).

Documents Adjunts:

Presentació Miquel Llevat, President de Captrain

Presentació Simó Batlle, cap de planejament i intermodalitat de CIMALSA

També et pot interessar