La Cambra presenta el projecte “Catalunya 2030/40. Construïm un nou model econòmic de país”

La Cambra presenta el projecte “ Catalunya 2030/40. Construïm un nou model econòmic de país”
La corporació insta a administracions, institucions, entitats i empreses a treballar per fer realitat un nou model econòmic de Catalunya amb perspectiva 2030-40.

Barcelona, 29 d’octubre de 2019.- La Cambra de Barcelona, en col·laboració amb la resta de cambres de Catalunya, presenten avui el pla d’acció per als propers anys que té com a objectiu treballar per dibuixar un nou model econòmic de Catalunya amb perspectiva 2030-2040. El pla persegueix fer una crida a institucions, administracions, entitats i empreses a sumar-se a un projecte comú, que independentment de la situació política del moment, se centri en desenvolupar el màxim potencial de l’economia.

Sota el lema ‘Catalunya 2030/40 – Construïm un nou model econòmic de país’ el president de la Cambra de Barcelona, Joan Canadell, ha presentat les principals directrius que marcaran la línia de treball del nou equip de govern.

El president ha començat explicant que durant els poc més de 100 dies que són al capdavant de la institució han posat en marxa dos dels objectius del seu programa electoral: les Consultes Cambra, per democratitzar al màxim la Cambra i, alhora, com a eina de suport i confirmació a les decisions que es prenen i, en segon lloc, la millora del cens electoral, gràcies a aquest sistema de consultes.

El president de la Cambra de Barcelona i del Consell de Cambres ha fet una anàlisi sobre la situació econòmica i social actual. Resum de la intervenció:

Catalunya al llarg de la història ha sabut avançar gràcies a l’empresariat, que ha pres consciència del moment que vivia el país i ha intervingut de forma directa o indirecta en el desenvolupament econòmic i social de Catalunya. La Revolució industrial del segle XIX, el Pla Cerdà, la Renaixença, la Mancomunitat, el Modernisme, la Segona República o fins i tot la primera part de la transició, en són exemples de com el teixit empresarial ha contribuït al desenvolupament del territori.

A data d’avui, Catalunya, tot i formar part de l’Estat, creix de forma sostinguda, amb un atur clarament més baix, un dèficit de la seguretat social menys preocupant i amb un model econòmic més adaptat a la revolució tecnològica del moment. Tot això amb una elevada pressió fiscal que dificulta la generació de riquesa i que contribueix a crear un dèficit fiscal proper al 8% del PIB català any rere any. On hauríem pogut invertir els més de 400.000 milions d’euros acumulats de dèficit fiscal dels últims 30 anys? La segona destinació del sud d’Europa, una de les ciutats que més congressos organitza, el territori líder en inversió estrangera del sud d’Europa, entre d’altres, necessita poder navegar sense aquesta llosa fiscal sobre la societat i el teixit empresarial.

El moment que vivim ara és un moment excepcional, després de la gesta assolida com a país el passat 1 d’octubre amb la celebració del referèndum. La societat civil, entre ells l’empresariat, està empoderat per construir un nou model diferent del que proposa l’Estat espanyol. L’empresariat, com ja ha fet al llarg de la història, està legitimitat per començar a construir aquest projecte i contribuir de nou en el desenvolupament polític i social de Catalunya.

És per això que des de les cambres no podem acceptar ni tolerar que qui vol presidir l’Estat espanyol, no estigui disposat a dialogar i a trobar una sortida acordada al procés català. Hem d’exigir als representants del govern espanyol que tornin a la taula de diàleg amb els representants de la societat catalana, amb el President de la Generalitat al capdavant. No podem permetre que el govern de l’Estat miri a una altra banda a una exigència que reclama la majoria del poble català.

Davant d’aquesta situació anòmala, proposo que treballem per explicar quin model de país volem per a Catalunya. Tenir una renda mitjana com Àustria és evident que convenceria a milers de catalans si ho veiessin factible, però hem d’explicar bé al teixit empresarial i a la gent com ho farem i com ho assolirem. Com a cambres ens toca explicar com generar riquesa i als polítics amb la societat civil els tocaria decidir i explicar com això s’ha de redistribuir.

Aquest projecte de futur ha de comptar amb la complicitat d’una majoria suficient. Us proposem doncs que construïm ara el nou model econòmic de país que volem. Hi ha moltes coses en les que podem avançar, fem-ho i pressionem als polítics perquè recuperin la unitat i tracin un nou full de ruta, i pressionem a les institucions europees perquè obliguin a l’Estat a negociar un referèndum acordat perquè és la millor de les solucions per a tothom.

Ara som en un moment clau de la història, un moment de canvi, de construcció, amb una societat que reclama nous horitzons. El projecte Catalunya 2030-40 és el projecte que ens ha de fer créixer com a país de forma clara, decidida i ràpida i serà el nord que marcarà el mandat de la Cambra.

Nou model econòmic de la Catalunya 2030-2040 basat en 15 eixos de treball:

 La vicepresidenta primera de la Cambra de Barcelona, Mònica Roca, junt amb el president de la Cambra de Sabadell, Ramon Alberich, el president de la Cambra de Girona, Jaume Fàbrega, el president la Cambra de Palamós, Pol Fages, el president de la comissió d’Infraestructures de la Cambra de Barcelona, Josep Mateu i el president de la Cambra de Barcelona i del Consell de Cambres, Joan Canadell, han presentat els eixos estratègics d’aquest pla, que es basen en:

  1. Màxima internacionalització de l’economia
    • Pensar en global. El mercat mundial és 60 vegades l’espanyol
  2. Infraestructures descentralitzades
    • Construir un país en xarxa
  3. Barcelona, porta d’entrada del turisme
    • Catalunya té un patrimoni turístic il·limitat
  4. Formació com a clau de futur
    • Detectar les demandes del mercat laboral en els propers 5-10 anys
  5. Model econòmic d’alt valor afegit amb salaris dignes
    • Invertir en I+D el 4% del PIB català
  6. Impuls a la creativitat, la innovació i el talent
    • Impulsar el programa “CATinnova” per estimular la innovació al territori
  7. Impuls a l’emprenedoria i a les startups
    • Catalunya, fàbrica d’idees, ha d’apostar per un ecosistema emprenedor
  8. Economia digital
    • Establir nous models de relacions laborals, comercialització i negociació
  9. Sostenibilitat i RSE, base de futur
    • Implementar un pla de conscienciació que vagi més enllà d’un segell
  10. Sobirania energètica basada en renovables
    • Invertir en eficiència energètica i en noves fonts energètiques
  11. Proximitat de les cambres
    • La Cambra, la casa dels empresaris i dels autònoms
  12. Simplificació administrativa efectiva
    • Promocionar la creació d’empreses. Menys tràmits burocràtics
  13. Un país sense pràctiques oligopolístiques
    • Impulsar un programa de pressió via Europa per reduir al màxim aquestes pràctiques
  14. Estructures necessàries per a l’economia
    • Crear els nous organisme que caldrà fomentar la nova economia
  15. Nou sistema fiscal
    • Repensar quin sistema li cal al nostre país
També et pot interessar